Толерантност, зависимост и абстиненция

Употребяващите твърдят, че сравнително лесно се създава толерантност и към ефектите на марихуаната, получена от всеки специфичен сорт коноп, и затова предпочитат често да сменят типа и/или доставчика на „тревата“; но отбелязват, че като цяло, след употреба в продължение на години наблюдават обратна толерантност — т.е. получават същите ефекти от все по-малки дози.

За разлика от тютюнопушенето и други, марихуаната не предизвиква физиологическа зависимост, но се предполага, че някои от редовните ѝ потребители страдат от психическо пристрастяване. Голяма част от пристрастените имат проблеми и с употребата на други препарати и/или вещества.

За разлика от класическите наркотици, при които с течение на времето дозата, необходима за постигане на един и същи ефект, расте, при марихуаната тя често намалява: пушач, свикнал на 2-3 цигари марихуана на ден, често след 6 до 12 месеца открива, че вече и една му е достатъчна за постигане на същия ефект.

Някои употребяващи оценяват като особено вреден навика марихуаната да се пуши, който асоциативно води до употреба на тютюн и съответно създаване на зависимост към никотин и излага пушещия на повишен риск от белодробни заболявания. В по-голяма степен на такива рискове са изложени и потребителите от държавите, където има достъп до по-силнодействаща марихуана, което прави необходимо разреждането ѝ с тютюн.

Обикновено рязкото спиране на употребата на марихуана предизвиква леко безпокойство, нарушен сън и други симптоми.

0 коментара:

Публикуване на коментар